Powered By Blogger

niedziela, 6 kwietnia 2014




Składniki:
250 g masła,16 g proszku do pieczenia,skórka z 1 pomarańczy,250 g mąki,szczypta soli,6 jajek,250 g cukru
Krem:
250 ml mleka,25 g mąki,75 g cukru,3 żółtka,skórka z 1 pomarańczy
Czekoladowy krem:
250 ml mleka,10 g mąki,10 g mąki ziemniaczanej,60 g cukru,3 żółtka,60 g gorzkiej,startej czekolady.
Przygotowanie:
Przygotowujemy najpierw jasny krem.Ubić jajka z cukrem a następnie stopniowo dodać mąkę.Mleko wlać do garnuszka,dodać skórkę pomarańczową,Podgrzewać na średnim ogniu.Gorące mleko wlać do masy jajecznej i ubić szybko trzepaczką.Postawić znów na ogień i cały czas mieszać, aż masa będzie gęsta.Następnie przelać do szerokiego pojemnika i przykryć szczelnie folią.Odstawić do ostygnięcia.Przygotowujemy krem czekoladowy.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Dodać obie mąki.Oddzielnie podgrzać mleko doprowadzić do wrzenia a następnie wlać cienką strużką do masy jajecznej.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.Czekoladowy krem przelać do niskiego,szerokiego naczynia i przykryć szczelnie folią i odstawić do ostygnięcia.Przygotować ciasto.Jajka ubić z połową cukru i szczyptą soli.W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło wraz z resztą cukru.Połączyć obie masy.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodać skórkę pomarańczową.Formę posmarować masłem.Wyłożyć ciasto do formy.Na wierzchu rozsmarować jasny krem a następnie krem czekoladowy,ale nie mieszać.Można rozprowadzić w kształcie szachownicy.Piec w temp 180° C ok 65 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz