Śmietankowy tort
Składniki:
3 jajka,1 szklanka cukru,300 g śmietany,2 szklanki mąki,2 łyżki kakao,1-2 łyżeczki proszku do pieczenia.Krem:
1 szklanka cukru,300 – 400 g śmietany,dowolne posiekane orzechy,czekolada.
Przygotowanie:
Śmietanę z mieszać z cukrem.Wymieszać.Cukier powinien się rozpuścić(krem).Następnie ubić jajka z cukrem(ubijać do momentu kiedy masa zwiększy swą objętość).Dodać śmietanę i proszek do pieczenia.Wymieszać.Wsypać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Połowę ciasta wyłożyć do formy.Do drugiej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać.Upiec osobno 2 krążki w temperaturze 180°C ok 20 min.Oba upieczone ciasta przekroić na pół.Na talerz położyć jasną część ciasta,posmarować kremem i posypać orzechami.Na wierzch położyć ciemny.Posmarować kremem.Przykryć jasnym.Posmarować jasnym i posypać orzechami.Na koniec położyć krążek ciemnego ciasta,posmarować kremem.Wierzch można posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz