Powered By Blogger

środa, 18 marca 2015

Ciasto marchewkowo - jabłkowe


Składniki:

2 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 2 jabłka, 2 - 3 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 szklanki startej marchwi, 1/4 szklanki piwa, szczypta soli, 1 kubeczek śmietany 30%, cukier i sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka zetrzeć na cieniutkie plasterki. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać stopniowo resztę składników. Na samym końcu dodać jabłko i marchew. Całość przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto posmarować śmietaną. Można posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz