Powered By Blogger

wtorek, 24 marca 2015

Murzynek z mascarpone

http://zmyslsmaku.blog.pl/files/2014/08/murz-004.jpg 
Składniki:

kostka masła, szklanka cukru, 5- 6 łyżek wody,, 2- 3 łyżki kakao, cukier waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 – 2,5 szklanki mąki.

Krem:
2 opakowania mascarpone, cukier do smaku, parę łyżeczek soku z cytryny (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać szklankę cukru, wodę i kakao.Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.Zmniejszyć ogień i mieszać,aż do rozpuszczenia cukru.Kiedy jest gotowe odlać 3/4 szklanki i odstawić do całkowitego ochłodzenia. Następnie dodać cukier waniliowy. Wymieszać. Dodawać stopniowo po 1 jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę natłuścić wraz z kominkiem. Wlać ciasto do formy. Wygładzić. Piec ok. 20 – 25 min w temperaturze 200°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz