Składniki:
1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej.
Przygotowanie:
Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa dodać jajka, kaszę manną,podsmażoną cebulę, majeranek, pietruszkę i dobrze odciśnięte bułki.Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np:
1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego

2) z suszoną śliwką

3) z serkiem topionym

4) z żółtym serem i szynką

5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych

Kotlety usmażyć z obu stron. Można włożyć na ok. 10 min. do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz