Powered By Blogger

sobota, 28 marca 2015

Twarożkowe półksiężyce

0965476_p 


  


Składniki:

250 g miękkiego masła, 200 g śmietany, pół łyżki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki

Nadzienie:
200 g twarogu, 200 g cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki

Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 6 – 8 części i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować (owalny kształt). Na każdy położyć nadzienie. Zwinąć i nadać kształt półksiężyca. Końcówki mocno zlepić.Formę natłuścić. Kłaść zlepionym miejscem na blachę. Posmarować mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.Piec ok 20 min w temp. 180°C.Ciasto najlepiej wyciągnąć z pieca kiedy nie jest mocno zarumienione i jeszcze miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz