wtorek, 22 kwietnia 2014
Ciasto z nadzieniem twarogowo - makowym
Składniki:
100 g masła,4 łyżki kefiru lub jogurtu,300 g mąki,80 g cukru.
Nadzienie:
450 g twarogu,100 g cukru,10 g cukru waniliowego,1 jajko,3 łyżki maku,4 łyżki kefiru,5 łyżek płatków owsianych,skórka z cytryny
Przygotowanie:
W miseczce zmieszać twaróg,cukier,cukier waniliowy,kefir i jajko.Dodać mak i płatki owsiane.Miękkie masło (temperatura pokojowa)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukier,masło i mąkę zagnieść.Zrobić z niego kruszonkę.Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.Na papier wyłożyć połowę kruszonki.Na nią wyłożyć nadzienie i znów posypać resztą kruszonki i startą skórką z cytryny.Piec w temperaturze 175°C ok.30 min,aż ciasto będzie rumiane.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz