Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 80 g masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko
Nadzienie: 500g twarogu, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżka kaszy manny, 100 g śmietany, cukier waniliowy
Suflet: 3 białka, 5 łyżek cukru pudru lub po prostu cukru
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z ochłodzonym masłem. Dodać cukier i jajko.Zagnieść ciasto.Gotowe ciasto włożyć do natłuszczonej formy. (grubości 0,5 – 1 cm). Zrobić brzeg na 3-4 cm wysokości. Włożyć na parę minut do lodówki. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Wyjąć. Twaróg, cukier, żółtka, mannę, śmietanę i cukier waniliowy razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Wylać na ciasto. Piec w temp.180°C ok.30 min. Wyjąć. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 – 15 min na złoty kolor. Ochłodzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Białka ubić tak sztywno, żeby nie wypływała z miski. Wtedy pojawią się tzw. łzy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz