poniedziałek, 16 marca 2015
Kilka przepisów na udane gofry
Przepis I
Składniki:
3 szklanki mąki, 3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 – 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 – 3 łyżki cukru, 1/ 4 – 1/2 szklanki oleju.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Przepis II
GOFRY ŚMIETANKOWE (ok 8 sztuk)
Składniki:
200 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 250 g gęstej śmietany lub Creme fraiche, 300 g mąki, 100 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Gofrownicę rozgrzać.Miękkie masło ubić z cukrem. Dodać stopniowo jajka. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor.
Przepis III
GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO
Składniki:
150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej, 50 g cukru, 100 ml Amaretto,40 ml śmietany.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i masłem na gładką masę. Dodać stopniowo resztę składników i wszystko dobrze razem wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor.
Przepis IV
GOFRY ORZECHOWE
Składniki:
100 g mielonych orzechów,160 g miękkiego masła, 3 jajka, 200 g mąki, 120 g cukru, 40 ml mleka.
Przygotowanie:
Masło, jajka, mielone orzechy i mąkę ubić na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę. Piec na złotobrązowy kolor.
Przepis V.
GOFRY Z MIODEM
Składniki:
150 g miękkiego masła,3 jajka, 270 g mąki, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/4 l mleka, 6 łyżek miodu, szczypta soli
Przygotowanie:
Masło z miodem , jajkami i szczyptą soli ubić na pianę. Dodać mleko, wymieszać.Dodać cukier i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor.
Przepis VI
GOFRY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Składniki:
150 g miękkiego masła, 130 g cukru, 3 jajka, 100 g gęstej śmietany,1 olejek rumowy, 75 g mąki, 75 g płatków owsianych ( nie błyskawicznych).
Masło ubić z cukrem, jajkami i śmietaną. Pod koniec ubijania dodać olejek rumowy. Ponownie ubić. Następnie dodać mąkę i płatki owsiane.Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor.
Przepis VII
KOKOSOWE GOFRY
Składniki:
40 g wiórków kokosowych, 150 g miękkiego masła, 180 g cukru, 3 jajka, 250 g mąki, 5 g proszku do pieczenia, 150 ml mleka, skórka cytrynowa.
Przygotowanie:
Masło z cukrem i jajkami ubić. Dodać skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor.
Przepis VIII
SEROWE GOFRY
Składniki:
80 g miękkiego masła, 200 g śmietany, 250g mąki, 100g startego parmezanu, 200 ml mleko, szczypta soli,
Przygotowanie:
Składniki:
80 g miękkiego masła, 200 g śmietany, 250g mąki, 100g startego parmezanu, 200 ml mleko, szczypta soli,
Przygotowanie:
Masło, śmietanę, mąkę, parmezan, mleko i szczyptę soli zagnieść na gładką masę.Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor.
Przepis IX
GOFRY ZIEMNIACZANE
Składniki:
1 kg ziemniaków, 4 jajka, 100 g mąki ziemniaczanej, 8 łyżek płatków owsianych, sól do smaku, rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Ziemniaki wymieszać z jajkami, płatkami owsianymi i solą. Dodać obie mąki. Rozmaryn posiekać drobno, dodać do masy kartoflanej.Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 5 min na złotobrązowy kolor.
Jak widać podstawowe składniki gofrów takie jak masło, mąka, jajka, szczypta soli nie zmieniają się. Zmieniają się tylko dodatki w poszczególnych przepisach.
Zachęcam do wypróbowania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz