czwartek, 19 marca 2015
Proste ciasto piaskowe z twarogiem
Składniki:
200 g miękkiego masła, 350 g mąki, 80 g cukru, 3 żółtka, szczypta soli,
Nadzienie:
500 g sera, 3 białka, 200 g cukru, 100 g rodzynek (zalać wrzątkiem), 1 łyżka śmietany, 1 cukier waniliowy.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.Dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i przełożyć do formy. Wyrównać i zrobić niewielkie boki. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i rodzynki. Białka ubić na sztywno i dodać do twarogu. Drugą część rozwałkować i pokroić na paski szerokości ok. 1 cm. Paski położyć na twaróg i posmarować śmietaną.Piec 40 – 50 min w temp. 200°C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz