Składniki: Ciasto:
6 jajek, 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 2 szklanki mąki,1/2 łyżki proszku do pieczenia,1/2 łyżki soku z cytryny.
Krem:
1 puszka ananasa(krążki), 800g śmietany 20% – 30%, 1,5 szklanki cukru,
Polewa:
50 g ciemnej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę z paroma kroplami soku z cytryny. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier się rozpuści a białka nie będą wylewać się z miski,(odwrócić miskę do góry nogami), dodawać po 1 żółtku i za każdym razem po dodaniu chwilę ubijać. Dodać proszek do pieczenia i znowu ubić.Wsypać stopniowo mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Upiec najpierw pierwszy, potem drugi krążek w temp. 180°C. Ostudzić. W międzyczasie przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrem (można dodać cukier waniliowy). Włożyć do lodówki. Oba upieczone krążki przekroić wzdłuż. Na duży talerz położyć jasny krążek, przykryć kremem a na wierzch położyć po krążku z ananasa.Pozostałe ciasto jasne i 2 ciemne pokroić w grubszą kostkę. Każdy z nich zanurzać w śmietanie lub po prostu z nią wymieszać.Na wierzch układać ananas.Następnie ciasto jasne na przemian z ciemnym. Wszystko układać w formie stożka. Nie należy się starać by była to idealna figura geometryczna, tylko, żeby przybrało formę nierównego wzgórza. Pokryć resztą kremu i wstawić do lodówki.W mikrofalówce lub na małym ogniu roztopić czekoladę w mleku.Kiedy troszkę ostygnie dodać masło i wymieszać glazurę.Ostudzić do temp. pokojowej i ozdobić torcik.Włożyć do lodówki na parę godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz