piątek, 10 kwietnia 2015
Fasolka po bretońsku
Składniki:
1/2 kg fasoli "Jaś" lub 2 puszki białej fasoli,250 g kiełbasy,250 g wędzonego boczku, 2 - 3 cebule, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy lub puszka pokrojonych pomidorów, 1 - 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, majeranek
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą i ugotować do miękkości. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie pokroić cebulę w kostkę, czosnek posiekać i razem wszystko podsmażyć. Kiełbasę i boczek dodać do fasoli wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i sól. Przygotować zasmażkę z mąki i masła. Zagęścić danie. Szybko wymieszać by nie powstały grudki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz