Powered By Blogger

piątek, 27 marca 2015

Ciasto „Przysmak bogów”

Obrazek „http://zmyslsmaku.blog.pl/files/2014/07/7292359.jpg” nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy. 
Składniki:

2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia

Krem :
1 puszka zagęszczonego mleka,200 g masła, 1/2 szklanki orzechów (można dodać owoce np. wiśnie)

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika.Piec 30 min. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na 2 krążki (można przeciąć na 2 nierówne części z tego mniejszą pokroić w drobną kostkę). Przygotować krem. Masło rozetrzeć ze zgęszczonym mlekiem na puszystą masę (ja dodaję trochę syropu wiśniowego, można też dodać sok z cytryny). Posmarować kremem krążek, resztę kremu wymieszać z pokrojonym ciastem i orzechami. Wyłożyć na posmarowany kremem pierwszy krążek. Udekorować i wstawić do lodówki.

Krem można przygotować też z jogurtu, śmietany kremówki z dodatkiem syropu owocowego. Ciasto na zdjęciu jest zrobione z podwójnej porcji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz