Powered By Blogger

piątek, 27 marca 2015

Przepyszne ciasto

http://zmyslsmaku.blog.pl/files/2014/07/114364828_large_4780073_auYUSpIqfuc.jpg 
Składniki: Ciasto:

1 szklanka mleka, 5 g świeżych drożdży,  1 jajko, szczypta soli, 3 szklanki mąki, 200 – 250 g masła

Krem:
1 jajko, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mleka, cukier waniliowy

Przygotowanie:
Jajko rozetrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną na gęstą, białą masę, postawić na mały ogień i cały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia i do zagęszczenia.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować „na placek” i posmarować miękkim masłem. Następnie zwijamy w rulon a to w „ślimaka”. Z drugim postępujemy podobnie. Zawinąć oba ciasta w folię i włożyć do lodówki na 2 – 4 godziny.
Ugotowany wcześniej krem ostudzić.(musi być ciepłe). Ciasto wyjąć z lodówki. Nie zagniatać tylko natychmiast rozwałkować na grubość 3 mm. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem formę. Wyłożyć na wierzch krem. Rozwałkować drugi placek, troszkę większy od poprzedniego. Położyć na wierzch i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem.Piec w temperaturze 180°C ok. 20 – 25 min.PO upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz