Powered By Blogger

sobota, 21 marca 2015

Ciasto z karmelem i orzechami laskowymi

 
Składniki: Ciasto:
180 g mąki, 1 jajko, 50 g cukru, 80 g masła, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli.

Wierzch:
1 mleko zagęszczone z cukrem,20 g miękkiego masła, 1 łyżka kakao, 100 g orzechów laskowych, 200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej

Przygotowanie:
Jajko ubić z cukrem. Dodać miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć do formy i rozprowadzić na grubość ok. 7mm.Ciasto nakłuć widelcem i piec w temp. 180°C ok 15 min. W międzyczasie przygotować górną warstwę. Mleko wlać do garnuszka, podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia. Dodać masło i kakao. Dobrze wymieszać.Tak przygotowany karmel wyłożyć na ciasto. Orzechy obrać i wcisnąć je w karmel.Czekoladę roztopić. wylać na karmel. Włożyć ciasto do lodówki, aby karmel i czekolada zastygły. Najlepiej pokroić gorącym nożem, wtedy czekolada nie powinna pękać.

1 komentarz: