
Dziś spróbowałam je sama upichcić, nie pytając o przepis sąsiadkę. No i się udało.
Składniki:
500 – 600 g ziemniaków, 2 cebule, śmietana, mleko, sól lub vegeta, odrobina pieprzu i masło, 1 – 2 łyżki mąki,koperek i natka pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować. Pokroić w grubszą kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.Posolić. Dodać do kartofli. Śmietanę wylać do garnuszka, dodać trochę mleka, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Dodać mąkę. (nie za dużo, musi mieć niezbyt gęstą konsystencję). Zagotować i chwilę pogotować. Zalać ziemniaki i znowu zagotować. Posypać zieleniną.
Myślę,że fajnie by to smakowało z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz