
Przygotowujemy ciasto jak na szarlotkę, tylko że bez cukru. Bierzemy 3
jajka, szklankę mąki, 1/2 szklanki śmietany lub kefiru, 1/2 szklanki
majonezu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli. Ciasto musi mieć
konsystencję gęstej śmietany. Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane
mięso (ok. 800 g) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( lub surowe,
mielone podsmażyć), dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na złoty
kolor cebulę (1 – 2 sztuki), można razem z cebulą podsmażyć 1 – 2
rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy na twardo 3
jajka. Siekamy i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą, pieprzem i
ostrą papryką. Połowę ciasta wlewamy do nasmarowanej formy, wykładamy
mięso i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 200°C ok.
30 – 40 min na złoto – brązowy kolor .Można sprawdzić patyczkiem, jeżeli
do niego nic nie przylega ,pieróg jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz